[ASK the EXPERT] Despre modelul HR BP, în conversație cu Roxana Mocanu, Chief Game-Changer Noosfera

Teodora BlanariuBlogLeave a Comment

Spread the love

Luând în considerare importanța strategică a rolului de HR Business Partner și răspândirea acestuia în organizații, sprijinim activ practicienii HR care își doresc să urmeze acest parcurs de carieră. În acest demers, am invitat-o pe colega noastră, Roxana Mocanu să ne împărtășească, din experiența ei, despre modul în care se poate naște și dezvolta în practică parteneriatul dintre Human Resources și business. 

Roxana, în ultimii ani ai avut prilejul să formezi peste 350 de HRBP din peste 120 de companii și să sprijini organizații care au adoptat modelul. Cum arată HR Business Partnering din teorie și cum se aplică în practică?

Roxana Mocanu: Rolul de HR Business Partner e cea mai bună ilustrare a zicalei românești “câte bordeie, atâtea obiceie”. Înțeles și aplicat de fiecare organizație în funcție de istoric, sponsorul modelului, resursele și ADN-ul pe care s-a așezat, HR BP este cel mai popular model, cel mai vânat și mai jucat rol de Human Resources. Împreună descoperim trunchiul comun, comparăm ce avem în practică, respectiv cum funcționează față de modelul ideal și ne inspirăm din poveștile celorlalți participanți, când întâlnirea de învățare este deschisă tuturor.

Cum învață un HRBP să iasă din zona operațională și să meargă către zona de business și consultanță?

RM: Mai întâi, conștientizează cât timp petrece în ariile operaționale; apoi identifică contribuțiile de tip tactic sau strategic pe care le-ar putea avea (programe de Talent Management, Leadership Development, Digital Transformation, Change). De aici, mai avem doi pași: 1) își degrevează agenda de intervenții operaționale și 2) alege proiectele în care să aibă contribuții strategice.

Alături de determinare, mai are nevoie și de competențele unui bun consultant de business intern, care se formează în timp, exersându-le. Aici venim în sprijinul HR BP cu modele de Design Thinking și de consultanță managerială.

Dave Ulrich, considerat părintele HRBP a recunoscut limitările modelului pe care l-a propus în anii ’90. Ținând cont de modul în care evoluează profesia, mai ales sub impactul tehnologiei, către ce crezi că se îndreaptă rolul de HR Business Partner?

RM: Implementarea modelului HR Business Partner e un demers important de Organisational Design, cu implicații asupra activității întregii organizații, nu doar a departamentului de Human Resources. Am întâlnit două abordări: una care aduce organizația foarte aproape de oameni (orientată spre Employee Experience!), iar cealaltă care ajută la transparentizarea sistemelor și proceselor de business. Modelul evoluează în funcție de exigentele businessului și de ajutorul tehnologiei. Iar noi îl privim critic și îl adaptăm în ton cu cerințele timpului.

Roxana Mocanu este Chief Game-Changer @Noosfera și fondator al primei școli de Human Resources din România, Noosfera – HR Enterprise, acreditată CIPD Chartered Institute of Personnel and Development. Trainer, mentor, consultant, facilitator al învățării și tutor CIPD, Roxana promovează de peste 15 ani profesia Human Resources,  fiind un ambasador dedicat al practicienilor HR din România.

Pe 11 și 12 decembrie, Roxana va facilita cursul HR Business Partner Role. Consulting Skills for HR, pe care l-a adus la cel mai înalt nivel de măiestrie în cei 6 ani de când l-a introdus pe piața românească. 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.