#HRforUkraine. How can HR help? Ghid practic

Teodora BlanariuBlog

Spread the love

A trecut o săptămână de la începerea conflictului în Ucraina și lumea noastră s-a dat (iar) peste cap. Pare că ne-am întors acum doi ani la începerea pandemiei, dar sentimentele negative sunt mult mai accentuate. Ne punem din nou nenumărate întrebări și încercăm să derulăm scenarii de backup.

În acest nou context de criză, întrebarea pe care ne-o punem zilnic, atât în echipă, cât și la nivel de comunitate este: cum pot să ajut? Partenerul nostru CIPD (Chartered Institute of Personnel and Development) vine cu o serie de resurse dedicate practicienilor HR pe care vi le împărtășim mai jos, în speranța că pot fi de ajutor, atât personal, cât și la nivel de organizație.

Resurse pentru HR

Ukraine conflict: How can HR help? 

Ghidul CIPD de mai sus vă ajută să răspundeți la întrebările ce pot apărea în această perioadă:

  • De ce e nevoie ca HR-ul să îi sprijine pe cei afectați în mod indirect?
  • Cum pot identifica angajații care au nevoie de ajutor?
  • Cum pot să ofer sprijin?
  • Ce tip de sprijin pot să ofer, ca parte din echipa de HR?
  • Cum ne pregătim pentru neprevăzut?

HR for Ukraine – un hub de resurse și informații practice, alcătuit prin crowdsourcing internațional, de către practiceni HR. 

Supporting mental health at work – un ghid de bune practici cu informații despre cum facilităm în organizație conversațiile despre sănătatea mentală a angajaților, util și în situații de criză.

Donații și sprijin informațional

Dacă doriți să sprijiniți eforturile umanitare coordonate de organizațiile din România (sau centralizați propuneri pentru angajații ce doresc să doneze), găsiți mai jos câteva recomandări: 

https://dopomoha.ro/uk

Site-ul cu informații în română, ucraineană, engleză cu informații foarte utile despre felul în care pot fi ajutați ucrainenii (inclusiv telefonul help-line in ucraineană).

https://refugees.ro

O hartă unde sunt indexate mai multe locații ce oferă ajutor sau unde se strâng donații.

https://www.unhcr.org/ro

Este site-ul ONU pentru refugiați care strânge, coordonează și direcționează eficient donațiile pentru refugiați și oameni aflați în dificultate. 

https://crucearosie.ro

https://www.zidebine.ro/proiect/scut-pentru-ucraina-32 

Asociația Zi de Bine. Scut pentru Ucraina

https://www.facebook.com/dragostedesculta 

Asociația Dragoste Desculță organizează transporturi către punctele de frontieră cu Ucraina cu donații de maximă necesitate.

Dacă aveți sugestii de resurse care pot fi de folos, în completarea celor de mai de sus, ne puteți scrie pe contact@noosfera.ropentru a le redistribui către comunitatea HR.

*Credem că trebuie să ne reamintim că acest efort de ajutorare este un maraton și nu o cursă de sprint. Ucrainienii vor avea nevoie de sprijin și suport pe o perioadă îndelungată de timp.