How will the new Profession Map help you make an impact in the next decade?

serveradmin_w86c65g1BlogLeave a Comment

Spread the love

Pentru a te numi profesie ai nevoie de câteva elemente distinctive:

  • să identificăm un public care are un comportament profesional asemănător
  • să înregistrăm o entitate care își asumă oficial definirea, dezvoltarea și promovarea comunității profesionale respective
  • să aderăm la un cod profesional, un cod etic sau un cod de comportament
  • să susținem parcursul profesional printr-o filieră de învățare.

Știu aceste lucruri foarte bine, căci am fost printre primii din România care au susținut, în urmă cu 12-15 ani, despre HR că este o profesie.

Am condus grupul de contributori din România la facerea standardului profesioanl de HR al CIPD din 2013.

Tehnologia pare să ne fi impactat într-atât felul în care muncim, gândim și proiectăm viitorul, încât comunitatea internațională are nevoie de o nouă direcție.

Cei care ati fost la Business Summit for HR IV, pe 3 octombrie, l-ați văzut pe Ciprian Arhire, Projects and Programmes Officer & Co-Chair of CIPD LGBT+ Network,   care a prezentat în avanpremieră pentru comunitatea CIPD Noosfera, noul standard profesional. Noua hartă a profesiei Human Resources a fost lansată oficial in noiembrie, la Manchester.

Cu ce noutate vine noul standard profesional propus de CIPD?

Are în vedere impactul, nu activitatea! 

Mutăm accentul de pe bune practici, pe cunoaștere și pe impactul produs la muncă și în luarea deciziilor.

În legătură directă cu viitorul

Noua hartă profesională de HR este proiectată în linie cu potențialul de dezvoltare pe care îl va aduce tehnologia (automatizarea, robotizarea, inteligența artificială) Noile arii de specializare, rolurile și oportunitățile aduse de schimbările tehnologice își vor găsi locul ăn noul standard profesional.

Este consacrat noului rol al practicianului de Human Resources

Universul muncii s-a schimbat mult de la lansarea standardului CIPD, în 2013. Rolurile s-au diversificat atât de mult, ăncât e greu să ții pasul. Asta schimbă cu totul rațiunea de a fi a funcțiunii Human Resources: ni se cere să creăm sensuri noi pentru oameni și organizații, societate și profesie. Noul standard arată ca un ghid, un însoțitor care te va ajuta să faci exact asta.

Mai mult, noua hartă a profesiei Human Resources introduce schimbările pe care vrei să le vezi. A fost elaborat în consultare cu membrii CID, lideri de business, experți, furnizori de învățare și parteneri organizaționali să: 

  • atingă diferite contexte de business, fără legătură unele cu altele – te ajută să iei decizii indiferent de context, chiar dacă nu există reguli sau precedente pe care să te bazezi; 
  • arată businessului adevarata ta valoare – The new Profession Map mută accentul de pe activitățile pe care le faci (efort), către impactul pe care îl produci (impactul) și valoarea pe care o adaugi, ușurându-ți procesul de a dovedi câtă valoare adaugi.
  • reflectă întreaga amvergură a profesiei  – The new Profession Map pune în lumină Learning & Development și Organisational Development&Design, în egală măsură activități de bază și arii de specializare;
  • inspiră și mai mulți oameni să ni se alăture – noua Profession Map a fost creată din poveștile de succes ale oamenilor reali, care au dovedit impactul lor asupra celorlalți oameni, organizației sau comunității;
  • simplifică lucrurile – e descrisă direct, fără jargonul specific HR; 
  • este relevantă în contextul unei lumi globale – un standard cu adevărat internațional. 

Ce urmează să facem?

Veți putea face cunoștința noii CIPD Profession Map în 2019, într-o serie de evenimente găzduite de Noosfera sau de partenerii noștri, pe care le vom anunța în Calendar Noosfera 2019. Vom încerca să validăm cu voi:

  • cât de buni suntem în Human Resources 
  • dacă facem ceea ce e nevoie și destul pentru oameni, business, comunitate?

Punându-vă aceste întrebări vă ajutăm să descoperiți modalități mai sigure de contribuție la dezvoltarea capitalului uman.  Vă ajută să formați o forță de muncă mai capabilă, competentă și motivată – într-o lume a muncii flexibilă, remunerată corect, etică și diversă. 

Când profesia Human Resources (people profession) este la cotele sale cele mai înalte, beneficiul este al tuturor.

Cele două standarde, cel din 2013, care e deosebit de pragmatic și cel din 2018, bazat pe perincipii și deschis către contemporaneitate, vor coexista de acum. Noi le vom studia pe amândouă în programele CIPD Diploma in HR sau Learning & Development. Începând cu 2019-2020 vom adapta curricula CIPD  la noul standard profesional și vom monitoriza atent impactul pe care îl acesta va avea asupra fiecăruia dintre practicieni.

Pentru anul 2019, pariem pe recrutare si pe retenție, luate impreună; și pe decizii de business, întemeiate pe People Analitics.

Leave a Reply

Your email address will not be published.