Zece lucruri pe care HR-ul le poate învăța de la Cupa Mondială la Fotbal

Roxana MocanuBlogLeave a Comment

Spread the love

M-am aflat și eu printre cei 3,2 miliarde de gură-cască la meciul din finala Cupei Mondiale la Fotbal, dintre Franța și Croația, lupta frumoasă între două echipe tinere, finalizat cu 4-2 pentru francezi, cu sentimente amestecate de bucurie pentru câștigători și de regret pentru învinși.

Ca mulți dintre suporteri, mă încearcă frustrarea să văd cum în sport – fotbal, tenis, rugby, baschet, cupa ajunge din nou într-o țară căreia i-a mai revenit în viața asta, în timp ce țara mea, probabil, nu o va câștiga niciodată. În ciuda talentului, ne e tare greu să găsim rețeta potivită pentru cele câteva săptămâni de competiție intensă care contează o dată la câțiva ani.

De data asta ceva a fost diferit în rețetă, echipele trimise în confruntare au fost mai tinere, mai puțin experimentate, dar foarte entuziaste. Și asta pentru că ceva pare să se schimbe în fotbalul mondial (susțin specialiștii) dramatic față de vremurile când am început eu să urmăresc fenomenul.

Totuși, acesta nu este un articol despre Zece lucruri pe care HR le poate învață de la Cupă Mondială la Fotbal.  Numărul echipelor de HR care își doresc să aibă un rol transformațional, de Game-Changer, cu contribuții clare strategice este insuficient, iar numărul oamenilor care pleacă din joburi de HR frustrați și supărați că nu au fost lăsați să fie schimbarea pe care și-o doreau e, din păcate, în creștere.

Onest vorbind, n-are nicio importantă cât ești de aproape de liderii de business și cât ești de dedicat să oferi servicii de HR de bună calitate, dacă CEO-ul sau echipa executivă nu cântă de pe aceeași partitură, sunt slabe șanse de succes.

Scurtă incursiune înapoi, la fotbal… asociația englezească de profil a pus laolaltă încă din 2015 o strategie de dezvoltare a jucătorilor de elită într-un Centru Național, bază de antrenament a 28 de sportivi (bărbați, femei, persoane cu dizabilități, de toate vârstele). Cele mai bune facilități de antrenare, cei mai buni caoch-i, dar mai ales câteva principii strategice simple ce stau la bază formării acestui centru de excelentă:

– Cine suntem?
– Cum jucăm?
– Cum arată jucătorul de fotbal al viitorului?
– Cum antrenăm?
– Cum oferim sprijin?

Revenind la HR… Imaginează-te ca practician care dă deoparte toate activitățile fără valaore adăugată, toate strategiile elaborate și declarațiile de misiune și valori; și pune în loc o formulă simplă de ADN pentru HR ca profesie, comunitate de practică și funcțiune în organizație, inspirată de Campionatul de Fotbal Mondial din 2018:

– Cine suntem?
– Cum muncim?
– Viitorul angajatului și competențele de care va avea nevoie
– Cum antrenăm?
– Cum oferim sprijin?

Care ne-ar fi avantajele? Am ajunge să măsurăm eficacitatea prin succesul real al organizației, nu prin rata plecărilor din companie, durata completării unei poziții nou deschise, nivelul engagementului, ori altă măsurătoare sau raportare redundantă, pe care am moștenit-o de la predecesor și care e la fel de utilă cât acrobațiile lui Neymar pe gazonul mondialului.

Este timpul să schimbăm mersul istoriei, să ne luăm în serios pe noi, destinul profesiei Human Resources și să hotărâm ce avem de făcut. În loc să-i întoarcem spatele supărați și să plecăm din organizație trântind ușa, mai bine să ne îndeplinim menirea de Ambasador al Oamenilor, de Partener al Businessului, de Promotor al Transformarilor Digitale și al schimbării! să ne creăm spațiul de joc în propria companie.

Despre lecția frumoasă a diversității și incluziunii transmisă de sloganul echipei câștigatoare – Nos differences nous unissent (diferențele dintre noi ne unesc) – cu o ocazie viitoare.

 

CIPD EARLY BIRDS 10% OFF

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.